Páginas

dimecres, 20 de gener del 2016

El mètode TEACCH

El mètode TEACCH (Treatment and Education of Autistic related Communication Handicapped Children), és un programa de Carolina del Nord destinat a persones amb TEA (Trastorn de l'Espectre de l'Autisme), desenvolupat per Eric Schopler a la Universitat de Califòrnia. Part del principi filosòfic general de la necessitat d'una adaptació entre la persona i el seu entorn, a través de la millora de les habilitats de la persona mitjançant la seva educació i la introducció de canvis en l'entorn per donar resposta a les seves dificultats.

El programa TEACCH i el seu component d'estructuració ambiental, temporal i de l'activitat, és molt popular en els entorns educatius. El seu principal objectiu és proporcionar una continuïtat de serveis des de l'etapa preescolar fins a la vida adulta. La finalitat del TEACCH és la comprensió de les diferències neuropsicològiques que presenten les persones amb TEA i fer el món més consistent amb la forma com ells pensen, aprenen i comprenen.
Els principis del mètode TEACCH són:
  • Ensenyament estructurada: estructura física, horaris individuals, sistemes de treball.
  • Activitats seqüenciades visualment.
  • Ensenyament un a un.
  • Comunicació expressiva
  • Joc
  • Problemes conductuals

Les activitats del TEACCH es realitzen mitjançant l'ensenyament estructurada, que amb l'ajuda visual i la demanda concreta afavoreix la comprensió del que s'espera exactament l'alumne: tasca a realitzar, començament, finalització i què passarà després; és a dir, afavorint una forma de treball estructurada i autònoma, amb el sistema de treball d'esquerra a dreta, de dalt a baix, l'aparellament i el llenguatge visual o escrit.

S'utilitzen recipients per a la seva organització, limitació d'espais, es ressalten les instruccions amb imatges, fotos, pictogrames, paraules ... que donen ajuda a l'alumne per a resoldre l'activitat amb el major èxit possible.

Els materials són d'elaboració pròpia, prenent referències a la xarxa, les àrees a treballar són: psicomotricitat fina, concepte de color, relacionar, matemàtiques, camps semàntics i lectoescriptura. De la mateixa manera, poden elaborar variacions per tal d'adaptar el material a cada alumne en concret, a les seves necessitats i peculiaritats.

OBJECTIUS DEL TEACCH
  1. Desenvolupament d'estratègies per comprendre, gaudir d'altres persones i viure de forma més harmònica en els diferents contextos.
  2. Increment de la motivació i de les habilitats d'exploració i aprenentatge.
  3. Millora de l'àrea motora fina i gruixuda a través d'activitats d'integració i d'exercicis físics.
  4. Superació dels problemes d'adaptació de les persones amb TEA al context escolar.
  5. Finalització de l'activitat amb èxit i la màxima independència.
REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Frontera, M. (2012). Intervención: Principios y programas psicoeducativos.  En M. A. Martínez y J.L. Cuesta (Coords.) Todo sobre el autismo. Los trastornos del Espectro del Autismo. Guía completa basada en la ciencia y la experiencia (pp. 221-269). Tarragona: Altaria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada